Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną

Monika
Boże Narodzenie
11.12.2023 9:47
Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną

Przepis na gołąbki wigilijne, czyli gołąbki bez mięsa. Farsz do gołąbków składa się z kaszy pęczak, suszonych grzybów i kapusty kiszonej. Zobacz przepis na te pyszne gołąbki! Gołąbki z pęczakiem są doskonałą propozycją na Wigilię, ale będą równie dobrą opcją jako obiad w każdym innym dniu w roku. Warto poświęcić trochę czasu, aby przygotować to pełne smaku tradycyjne danie z inną odsłoną farszu. Gołąbki przygotowałam z kapusty włoskiej. Jest to przepis na gołąbki pieczone w piekarniku. Jaki zrobić farsz do gołąbków wigilijnych? Farsz do gołąbków na Wigilię może przybrać różną postać. Najbardziej tradycyjne są gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/golabki-wigilijne-z-kasza-grzybami-i-kapusta-kiszona/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną - sprawdź nasz przepis!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcz: 6g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 1 główka kapusty kiszonej
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przepis

Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną to jeden z klasyków polskiego stołu wigilijnego. Ten przepis to idealne połączenie smaku kwasnej kapusty, aromatycznej kaszy i intensywnych leśnych grzybów. Przygotowanie gołąbków może wydać się czasochłonne, ale efekt końcowy zdecydowanie jest tego warty. Ta tradycyjna potrawa, choć skromna w składnikach, jest wyjątkowo sycąca i smakowita. Można ją podać z różnymi sosami - zarówno pomidorowym, jak i grzybowym. Ten przepis na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagających gości na wigilijnym stole. Pamiętaj, by zrobić je dzień wcześniej - po odgrzaniu są jeszcze lepsze. Spróbuj koniecznie!

  • Zacznij od przygotowania grzybów. Namocz je w ciepłej wodzie na około 2 godziny, a następnie gotuj w tej samej wodzie przez około 30 minut. Odcedź grzyby, ale zachowaj wodę do późniejszego użycia. Grzyby drobno posiekaj.
  • Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do niej posiekane grzyby, cebulę zrumienioną na oleju oraz przyprawy do smaku.
  • Liście kapusty odwarz, a następnie ostudź. Usuń grubsze części głąbów z liści.
  • Na każdym liściu kapusty połóż łyżkę farszu z kaszy i grzybów, a następnie zawijaj jak roladę, zaczynając od strony z ścięciem głąba. Włóż gołąbki do garnka, zalać odrobiną wody po grzybach i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
  • Podawaj gołąbki gorące, polane sosem grzybowym lub pomidorowym.