Świąteczne roladki

Beata
Obiad
11.12.2023 7:24
Świąteczne roladki

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu z pieczarkami, pasujące niemal z każdym dodatkiem, a ich smak rozpływa się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/12/swiateczne-roladki.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Świąteczne roladki - podbij smak swojego świątecznego stołu

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 45 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • kalorie: 470 kcal
  • tłuszcze: 30 g
  • węglowodany: 15 g
  • białko: 35 g

Składniki

  • 800 g karkówki
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody

Przepis

Te aromatyczne świąteczne roladki są doskonałe na rodzinny obiad w święta. Delikatne mięso z karkówki, doprawione musztardą i owiniete w mix warzyw, długotrwale duszone, aby osiągnąć idealną miękkość i głębię smaku. To danie jest nie tylko smaczne, ale również aromatyczne, dzięki rozmarynowi, liściom laurowym i ziarnom ziela angielskiego. Roladki są idealnym uzupełnieniem każdego świątecznego stołu i na pewno zachwycą Twoich gości. Choć przygotowywanie roladek wymaga trochę czasu i cierpliwości, zdecydowanie warto zaszaleć i namoczyć ręce w kuchni, aby podzielić się tym wyjątkowym daniem ze swoją rodziną i przyjaciółmi w szczególny, świąteczny czas. Smakuje doskonale w towarzystwie klasycznych, pieczonych ziemniaków i świątecznej sałatki. Przyjemność, której nie można przegapić podczas świąt!

  • Mięso umyj, osusz i pokrój na 4 porcje. Każdą porcję rozłóż na płasko, natrzyj musztardą, posól i popieprz.
  • Marchewkę, pietruszkę, pora i czosnek umyj oraz pokrój w cienkie paski. Połowę pokrojonych warzyw ułóż na kawałkach mięsa. Z każdego kawałka zrób roladę i zwiąż nitką bądź sznurkiem kuchennym.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć roladki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy roladki będą już obsmażone, przełóż je do garnka.
  • Do garnka dodaj resztę warzyw, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę tak, aby roladki były prawie zupełnie zakryte. Duszone roladki gotuj na małym ogniu około 2 godzin.
  • Podawaj świąteczne roladki z warzywami i sosem, który powstał podczas duszenia. Smacznego!