Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki ze schabu z pieczarkami, pasujące niemal z każdym dodatkiem, a ich smak rozpływa się w ustach.
🍴 Świąteczne roladki - podbij smak swojego świątecznego stołu
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 45 zł
Informacje o wartości odżywczej
- kalorie: 470 kcal
- tłuszcze: 30 g
- węglowodany: 15 g
- białko: 35 g
Składniki
- 800 g karkówki
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody
Przepis
Te aromatyczne świąteczne roladki są doskonałe na rodzinny obiad w święta. Delikatne mięso z karkówki, doprawione musztardą i owiniete w mix warzyw, długotrwale duszone, aby osiągnąć idealną miękkość i głębię smaku. To danie jest nie tylko smaczne, ale również aromatyczne, dzięki rozmarynowi, liściom laurowym i ziarnom ziela angielskiego. Roladki są idealnym uzupełnieniem każdego świątecznego stołu i na pewno zachwycą Twoich gości. Choć przygotowywanie roladek wymaga trochę czasu i cierpliwości, zdecydowanie warto zaszaleć i namoczyć ręce w kuchni, aby podzielić się tym wyjątkowym daniem ze swoją rodziną i przyjaciółmi w szczególny, świąteczny czas. Smakuje doskonale w towarzystwie klasycznych, pieczonych ziemniaków i świątecznej sałatki. Przyjemność, której nie można przegapić podczas świąt!
- Mięso umyj, osusz i pokrój na 4 porcje. Każdą porcję rozłóż na płasko, natrzyj musztardą, posól i popieprz.
- Marchewkę, pietruszkę, pora i czosnek umyj oraz pokrój w cienkie paski. Połowę pokrojonych warzyw ułóż na kawałkach mięsa. Z każdego kawałka zrób roladę i zwiąż nitką bądź sznurkiem kuchennym.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć roladki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Gdy roladki będą już obsmażone, przełóż je do garnka.
- Do garnka dodaj resztę warzyw, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej wodę tak, aby roladki były prawie zupełnie zakryte. Duszone roladki gotuj na małym ogniu około 2 godzin.
- Podawaj świąteczne roladki z warzywami i sosem, który powstał podczas duszenia. Smacznego!