Ciasteczka wielkanocne "Owieczki"

Ewa
Wielkanoc
07.04.2020 19:42
Ciasteczka wielkanocne "Owieczki"

Układamy je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak widać na zdjęciu poniżej, czyli kuleczki z jasnego ciasta układamy w kolumnach wg wzoru: 2+3+3+2). Jeżeli i Wy macie ochotę na takie wielkanocne ciasteczka, albo macie dzieci, które męczy już siedzenie w domu i narzekają na nudę, zaproponujcie wspólne lepienie ciasteczek. Udostępnij Zapisz Przepis na te waniliowo-korzenne ciasteczka pokazywałam na blogu praktycznie na samym początku jego istnienia. Sposób lepienia owieczek pokazałam właśnie krok po kroku na zdjęciach i zapisałam w wyróżnionych relacjach na Instagramie. 2 szkl. Na story pokazuję czasami etapy z przygotowań różnych dań, czy sposób ich składania (jak np w przypadku tych ciasteczek, czy babki Hrabiny. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 żółtka 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej Biorąc pod uwagę obecną sytuację, postanowiłam zająć czymś mojego Synka i ponownie przygotować te owieczki, a co za tym idzie, stworzyć sobie okazję do wymiany zdjęć 😉 Przy okazji wspólnej kulinarnej zabawy, przygotowaliśmy ciasteczka w wielkanocnym klimacie. Zdjęcia z wizualną pomocą zapisane są w wyróżnionych relacjach lub dostępne na story przez 24 godziny). Po tym czasie ze schłodzonego ciasta jasnego odrywamy kawałeczek (resztę ciasta trzymamy w lodówce, by niepotrzebnie go nie ogrzewać) i formujemy wałek. Oba rodzaje ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Kroimy na mniejsze kawałki i z każdego formujemy kuleczkę – to będą brzuszki owieczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/04/07/ciasteczka-wielkanocne-owieczki/