Żurawinowy triffle

Desery
07.12.2023 10:05
Żurawinowy triffle

Przepis na pyszny deser żurawinowy z biszkoptami i kremem waniliowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/zurawinowy-triffle/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Żurawinowy triffle - Idealne danie na świąteczny deser

  • Liczba porcji: 4
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 30g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 1 paczka biszkoptów
  • 100 g żurawiny
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml wódki
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czekolada mleczna

Przepis

Triffle to tradycyjny angielski deser składający się z warstw ciasta (najczęściej biszkoptu), owoców i bitej śmietany. Dzisiaj prezentuję wam jego świąteczną odsłonę - triffle żurawinowy. To danie jest nie tylko efektowne, ale przede wszystkim smaczne i proste w wykonaniu. Warstwy biszkoptu, słodko-kwasowej żurawiny i kremowej śmietany idealnie się ze sobą komponują, tworząc prawdziwą symfonię smaku. Triffle żurawinowy to nie lada gratka dla osób, które cenią sobie szybkie i efektowne desery. Jest to również fantastyczny sposób na wykorzystanie żurawiny, która często gości na naszych świątecznych stołach. Wystarczy poświęcić chwilę czasu na przygotowanie tego deseru, a efekt na pewno przewyższy oczekiwania. Nam smakowało wyśmienicie, mam nadzieję, że i wy pokochacie ten przepis. Smacznego!

  • Zaczynamy od przygotowania żurawin. Wrzucamy je do rondla, dodajemy do nich cukier i wódkę, dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż staną się miękkie.
  • W międzyczasie ubijamy śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego.
  • Biszkopty kruszymy i układamy na dnie 4 szklanek. Na to nakładamy porcję ubitej śmietany, następnie warstwę żurawin.
  • Powtarzamy warstwowanie do wyczerpania składników, kończąc na śmietanie. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą mleczną.
  • Przed podaniem, deser powinien przestygnąć w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.