Rolada Yule Log

Ciasta
07.12.2023 10:08
Rolada Yule Log

Przepis na tradycyjną czekoladową biszkoptową roladę Yule Log z kremem czekoladowo-orzechowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/rolada-yule-log/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niezapomniany Świąteczny Smak: Rolada Yule Log

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 12 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 35 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 8 g

Składniki

  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 65 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g świeżych malin
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 250 g masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Przepis

Przepis na Roladę Yule Log jest tradycyjnym deserem, który z pewnością przywoła nastrój świąt. Ten czekoladowy smakołyk jest w sam raz dla tych, którzy poszukują czegoś nieco bardziej wyrafinowanego na swoim świątecznym stole. Z delikatnym ciastem, soczystymi malinami i kremowym czekoladowym polewem, ten deser na pewno zadowoli wszystkich miłośników czekolady. Wygląd tej rolady przypominający kłodę drewna, czyni ten deser idealnym centrum uwagi na Wigilijnym stole. Wykonanie go samodzielnie w domu jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Niewielki czas przygotowania i pieczenia sprawia, że jest to idealny deser na ostatnią chwilę. Wypróbuj już dziś, a ten klasyczny świąteczny deser z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych przepisów. Smacznego!

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając.
  • Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę i piecz przez około 12 minut. Po upieczeniu ostudź.
  • Na niewielkim ogniu, rozpuść 150 g czekolady i 150 g masła. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz gładki sos czekoladowy.
  • Na ostudzonym cieście rozłóż maliny i polej połową sosu czekoladowego. Zawijając, uformuj roladę.
  • Resztę sosu czekoladowego wymieszaj z resztą masła i ekstraktem z wanilii. Uzyskany krem rozsmaruj na powierzchni rolady, tworząc efekt kory drzewa.
  • Na koniec posyp roladę cukrem pudrem. Rolada Yule Log gotowa do podania!