Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone, oto przepis dla Ciebie. Szybki, prosty sposób przygotowania, a ich smak rozpływa się w ustach. Kotlety mielone z farszem w sosie z nutką ziół włoskich.
🍴 Smakowite Roladki z Mięsa Mielonego
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 410 kcal
- Tłuszcz: 25g
- Węglowodany: 20g
- Białko: 25g
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 bułka tarta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- szczypta papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- 200g sera żółtego
Przepis
Ten przepis na dobrej jakości roladki z mięsa mielonego to doskonałe danie na obiad dla całej rodziny. Jest proste, szybkie i przede wszystkim pyszne. Roladki są soczyste, pełne smaków dzięki dodatkowi cebuli, czosnku i papryki. Wkładamy do środka plasterki sera, który po upieczeniu rozpływa się w środku dodając roladkom dodatkowego smaku. Idealne do podania z ziemniakami, ryżem czy też ulubioną sałatką. Kto powiedział, że mięso mielone musi być nudne? Ten przepis to dowód na to, że z mięsem mielonym można zrobić wiele więcej niż tradycyjne kotlety. Smacznego!
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce, wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, czosnek, sól, pieprz i paprykę słodką.
- Paprykę pokrój na paski, a ser na cienkie plasterki.
- Następnie formuj z masy mięsnej podłużne roladki, w środek każdej z nich wkładaj kawałek papryki i sera. Dokładnie zamknij roladki.
- Na patelni, na rozgrzanym oleju obsmaż roladki z każdej strony na złoty kolor.
- Przełóż obsmażone roladki do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut lub do momentu, kiedy roladki będą dobrze upieczone w środku.