Jabłka w cynamonowym cieście. Pyszna i szybka jesienna przekąska.
🍴 Jabłka w cynamonowym cieście: idealny deser na jesienne wieczory
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Składniki
- 4 duże jabłka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przepis
Jabłka w cynamonowym cieście to doskonały pomysł na jesienny deser. To połączenie miękkich i słodkich jabłek z intensywnym smakiem cynamonu sprawi, że ciasto zniknie z talerza w mgnieniu oka. Przygotowanie tego deseru nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, a efekt z pewnością Cię zaskoczy. Wyobraź sobie ciepłe, aromatyczne ciasto, które rozpływa się w ustach. Piękny złoty kolor, który dodatkowo wprowadza do domu jesienny nastrój. Czym jest sekret tego ciasta? Prostota. Używamy tylko paru podstawowych składników, które masz pewnie w swojej kuchni. Przede wszystkim jabłka - najlepsze będą te o słodkim smaku. Dodatek cynamonu nadaje ciastu wyjątkowego charakteru i smaku. Warto więc zaszaleć i dodać odrobinę więcej, jeżeli lubisz ten składnik. Oczywiście możesz się pokusić o dodatek innych przypraw - kardamonu czy goździków. Jednak w naszej wersji stawiamy na prostotę i klarowność smaków. Każde kęsy to czysta przyjemność. Spróbuj, a przekonasz się, że jabłka w cynamonowym cieście to ciasto, po które warto sięgnąć.
- Zaczynamy od przygotowania jabłek. Myjemy je, obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na cienkie plastry.
- Przygotowujemy ciasto. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce mieszamy jajka, olej i mleko. Następnie łączymy zawartość obu misek, dokładnie mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
- Dodajemy do ciasta pokrojone jabłka i delikatnie mieszamy, aby całość się połączyła.
- Przygotowujemy formę do pieczenia - smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wylewamy do niej ciasto z jabłkami.
- Pieczenie ciasta: wstawiamy formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru).
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na porcje. Smacznego!