Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i kremem twarożkowym
🍴 Zielone ciasto pietruszkowe - Puszyste, słodkie i pełne zdrowia
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 453 kalorie
- 12g białka
- 63g węglowodanów
- 18g tłuszczu
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka posiekanej pietruszki
- 2 jajka
Przepis
To ciasto pietruszkowe to prawdziwa petarda smaków. Możecie się zastanawiać, czy pietruszka pasuje do ciasta? Odpowiem Wam - tak, i to jak! To ciasto zaskoczy Was nie tylko swoją niepowtarzalną, zieloną barwą, ale przede wszystkim smakiem. Jest słodkie, ale jednocześnie ma tę pietruszkową nutę. Upiecenie go jest proste jak bułka z masłem. Można przygotować je na spotkanie z przyjaciółmi - gwarantuję, że będzie hitem wieczoru. A może szukacie przepisu na ciasto na niedzielny deser? To ciasto z pewnością zadowoli wszystkich domowników, a przy tym jest bardzo zdrowe, właśnie dzięki pietruszce, która jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.
- Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni C. Dno formy na ciasto (o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce mieszamy cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, posiekaną pietruszkę i jajka. Gdy składniki się połączą, dodajemy je do miski z mąką. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
- Po upieczeniu ciasto należy ostudzić, a następnie można podawać. Smacznego!