Ciasto pietruszkowe

Ciasta
18.11.2023 17:29
Ciasto pietruszkowe

Przepis na bezglutenowe ciasto z pietruszką i kremem twarożkowym

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-pietruszkowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zielone ciasto pietruszkowe - Puszyste, słodkie i pełne zdrowia

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • 453 kalorie
  • 12g białka
  • 63g węglowodanów
  • 18g tłuszczu

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka posiekanej pietruszki
  • 2 jajka

Przepis

To ciasto pietruszkowe to prawdziwa petarda smaków. Możecie się zastanawiać, czy pietruszka pasuje do ciasta? Odpowiem Wam - tak, i to jak! To ciasto zaskoczy Was nie tylko swoją niepowtarzalną, zieloną barwą, ale przede wszystkim smakiem. Jest słodkie, ale jednocześnie ma tę pietruszkową nutę. Upiecenie go jest proste jak bułka z masłem. Można przygotować je na spotkanie z przyjaciółmi - gwarantuję, że będzie hitem wieczoru. A może szukacie przepisu na ciasto na niedzielny deser? To ciasto z pewnością zadowoli wszystkich domowników, a przy tym jest bardzo zdrowe, właśnie dzięki pietruszce, która jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie.

  • Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni C. Dno formy na ciasto (o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W drugiej misce mieszamy cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy, posiekaną pietruszkę i jajka. Gdy składniki się połączą, dodajemy je do miski z mąką. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników.
  • Masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
  • Po upieczeniu ciasto należy ostudzić, a następnie można podawać. Smacznego!