Donaty daktylowe

Desery
15.08.2023 14:11
Donaty daktylowe

Przepis na pieczone oponki daktylowe z cukrem cynamonowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/donaty-daktylowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Donaty daktylowe - donaty jak donat, ale doznań jak nigdy dotąd!

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 325
  • Tłuszcze: 10g
  • Węglowodany: 55g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 200g mąki
  • 150g daktylek
  • 50g drożdży
  • 200ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przepis

Donaty daktylowe to niesamowita alternatywa dla klasycznych donatów. Delikatnie słodkie, aromatyczne, pełne smaku - to wszystko dzięki dodatkowi daktylek. Dodatek daktylek sprawia, że donaty zyskują niepowtarzalny smak i unikalną konsystencję. Są idealne na deser, przekąskę lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Proces przygotowania nie różni się bardzo od klasycznego przygotowania donatów, jednak zdecydowanie stawiam na to, że efekt końcowy Cię zaskoczy. Skosztuj, a na pewno nie pożałujesz. Cukier puder dodaje im lekkości i słodkości, a chrupiąca skórka z zewnątrz kontrastuje z miękkim wnętrzem. Te donaty wręcz rozpływają się w ustach. Jeżeli szukasz czegoś innowacyjnego i pysznego w swojej kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie. Donaty daktylowe to prawdziwe kulinaria w nowoczesnym wydaniu. Przygotuj je na następne spotkanie z rodziną - z pewnością wszyscy będą prosić o dokładkę.

  • Daktyle zalej gorącym mlekiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz daktyle, ale mleko zachowaj.
  • Drożdże rozpuść w odcedzonym mleku, dodaj łyżkę masła i mąkę. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na 10 równych części. Z każdej formuj okrągłe donaty i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
  • Donaty smaż na głębokim oleju przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
  • Ostatnim krokiem jest posypanie donatów cukrem pudrem.