Walijskie ciasteczka z patelni

Desery
02.11.2023 10:21
Walijskie ciasteczka z patelni

Przepis na Welsh Cakes czyli ciastka smażone na patelni

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/walijskie-ciasteczka-z-patelni/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Walijskie ciasteczka z patelni - prosty przepis na pyszne ciasteczka z sercem od Walii

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcze: 9 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 3 g

Składniki

  • 225 g mąki
  • 85 g cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynków
  • 1 jajko
  • mleko

Przepis

Czy jest coś lepszego niż domowe, świeże ciasteczka, które pachną przyprawami i miłością? Prosty przepis na walijskie ciasteczka z patelni to idealny sposób na słodki, południowy akcent podczas spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Ciasteczka są miękkie i pachnące, a ich smak najbardziej docenisz podczas przytulnego popołudnia z filiżanką pysznej herbaty. Co ważne, do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, które zwykle mamy w naszych kuchennych szafkach. To sprawia, że ciasteczka te są nie tylko smaczne, ale także ekonomiczne. Gotowanie według przepisów z różnych zakątków świata to też doskonała okazja, żeby dowiedzieć się czegoś więcej nie tylko o kuchni, ale także kulturze danego miejsca. Walijskie ciasteczka to mały kawałek Walii, który możemy mieć na wyciągnięcie ręki, bez wychodzenia z domu. Pachnące ciasteczka to też doskonały prezent dla bliskiej osoby. Przekazując je, dajemy komuś nie tylko coś dobrego do jedzenia, ale także kawałek siebie. Bo przecież, jak twierdził Anthelme Brillat-Savarin, ,Kuchnia to najstarsza sztuka świata, bo zaspokaja najpierwswze pragnienia człowieka'.

  • Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 200 stopni Celsjusza i wyłożenie blachy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika i sodę, a następnie dodajemy masło, które wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Mieszamy składniki do momentu, kiedy masa zacznie przypominać bułkę tartą.
  • Do miski dodajemy rodzynki i mieszamy.
  • Wbijamy jajko i dodajemy tyle mleka, żeby ciasto było miękkie, ale nie klejące się. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm.
  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy okrągłe ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Na każdym ciasteczku robimy mały otwór za pomocą patyczka.
  • Ciasteczka układamy na przygotowanej blasze i pieczemy przez 10-15 minut, aż ciasteczka zaczną się zarumieniać.
  • Po upieczeniu pozostawiamy ciasteczka do ostygnięcia na kratce. Walijskie ciasteczka są gotowe do podania!