Szarlotka alpejska przepis

Ciasta
02.11.2023 10:18
Szarlotka alpejska przepis

Przepis na alpejską szarlotkę z galaretką i bitą śmietaną

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/szarlotka-alpejska/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szarlotka alpejska - przepód na smakowite ciasto prosto z Alp!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 254 kcal
  • Tłuszcze: 11 g
  • Węglowodany: 36 g
  • Białko: 2 g

Składniki

  • 6 dużych jabłek
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 125 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • sok z 1 cytryny

Przepis

Szarlotka alpejska to unikalny przepis, który przeniesie Cię wprost do serca Alp. Chociaż to ciasto jest proste do przygotowania, smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna szarlotka. Pyszne, soczyste jabłka z dodatkiem cynamonu i akcentem pomarańczy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne, kruche ciasto połączone z goryczkowym miodem tworzy doskonały balans smaków. Dodatek cytryny odświeża całość dając lekki, orzeźwiający posmak. To ciasto to doskonała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Idealne do podania na deser po niedzielnym obiedzie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Szarlotka alpejska wyróżnia się na tle innych ciast i z pewnością zaskoczy Twoich gości. Przygotowanie tej szarlotki to czysta przyjemność - prostota i elegancja tego przepisu przekładają się na wyjątkowy smak i prezentację. Zrób coś innego i przenieś swój dom w alpejski klimat, przygotowując tę szarlotkę. Smacznego!

  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pokroić jabłka na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
  • W misce połączyć mąkę, skórkę pomarańczową i cukier puder. Dodać masło i zagnieść ciasto.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć połowę ciasta. Na cieście ułożyć plasterki jabłek i posypać 2 łyżkami miodu.
  • Pokryć jabłka drugą połową ciasta, posypać resztą miodu i piec w piekarniku przez 45 minut.
  • Przed podaniem ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.