Bułki dyniowe

Przekąski
30.10.2023 15:21
Bułki dyniowe

Przepis na pszenne bułki z dynią

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/bulki-dyniowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodkie bułki dyniowe - idealny dodatek do jesiennej kawy

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 90 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 220 kcal
  • Tłuszcz: 3g
  • Węglowodany: 40g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 100g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 jajko
  • 25g drożdży
  • 125ml mleka
  • 75g masła

Przepis

Szukasz pomysłu na wykorzystanie dyni? Spróbuj własnoręcznie przygotowanych bułek dyniowych. Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, a jej słodki smak idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon czy imbir. Bułki są puszyste i aromatyczne, z łagodnym smakiem dyni. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis jest prosty, a gotowanie daje dużą satysfakcję. Wyrabianie ciasta jest też świetną okazją do zabawy dla dzieci. Porcja przepisu jest wystarczająca na 12 bułek, ale możesz ją zwiększyć, jeśli planujesz podzielić się nimi z rodziną czy przyjaciółmi. Warto poświęcić na nie trochę czasu, bo efekt końcowy na pewno Cię zadowoli. Smacznego!

  • Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy łączni 2 łyżki cukru. Odstawiamy na 10 minut.
  • Mąkę mieszamy z solą, resztą cukru, cynamonem i imbirem. Dodajemy puree z dyni, jajko i rozpuszczone masło. Wlewamy mleko z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wykładamy na stolnice, wyrabiamy ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Podzielone na 12 równych części ciasto formujemy w bułki. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pieczemy bułki przez ok. 20 minut, aż będą złociste.