Przepis na warzywną lazanię z ziemniakami.
🍴 Lazania warzywna z ziemniakami - idealna na każdą porę roku!
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 410 kcal
- Tłuszcze: 18g
- Węglowodany: 44g
- Białko: 20g
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli i pieprzu
- 250 g serka ricotta
- 100 g startego sera żółtego
- 6 plastry lazani
- 1 szklanka sosu pomidorowego
Przepis
Lazania jest daniem, które kojarzy się przede wszystkim z mięsem i dużą ilością sera. Jednak my mamy dla Ciebie propozycję nieco inną – lasanię warzywną, dodatkowo z ziemniakami. To danie, które zasmakuje nie tylko weganom i wegetarianom, ale również miłośnikom mięsa. I choć na pierwszy rzut oka może wydawać się, że jest to skomplikowane danie, to zapewniamy Cię, że przygotowanie tej lazani jest naprawdę proste. Nasza lazania warzywna z ziemniakami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny lub spotkanie ze znajomymi. Tak przygotowane danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i sycące. Warzywa dostarczają nam wielu potrzebnych witamin, natomiast ziemniaki są źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Taką lazanię możemy przygotować w zasadzie o każdej porze roku, gdyż składniki są łatwo dostępne praktycznie zawsze. Porywa smakiem i kolorami, a ser żółty nadaje jej specyficznego, delikatnego smaku. To danie, które z pewnością będziecie chcieli zjeść nie tylko raz!
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie. Marchewkę, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy przyprawy – oregano, sól i pieprz.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy lazani. Na początek kładziemy plasterek makaronu, następnie warzywa, plaster ziemniaka, kropelkę sosu pomidorowego i posypujemy serem ricotta i żółtym. Powtarzamy tę sekwencję, aż skończą nam się składniki.
- Lazanię pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż makaron oraz ser będą się ładnie rumienić. Po upieczeniu pozostawiamy ją na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.