Przepis na bezglutenowe ciasto na gofry na mące ryżowej
🍴 Gofry ryżowe bez glutenu - delikatne i chrupiące
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 30 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: ulubione dodatki, np. owoce, syrop, śmietana
Przepis
Te gofry ryżowe bez glutenu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są delikatne, lekkie i chrupiące, a przy tym łatwe do przygotowania. Mąka ryżowa nadaje im wyjątkowego smaku, który idealnie komponuje się z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, syrop czy śmietana. Niezależnie czy jesteś na diecie bezglutenowej, czy po prostu szukasz nowych przepisów na smaczne i zdrowe wypieki, te gofry na pewno Ci się spodobają. Mają mniej kalorii niż tradycyjne gofry, a do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników, które z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. To świetne rozwiązanie na weekendowe śniadanie czy podwieczorek. Przekonaj się sam, jak pyszne są te gofry ryżowe bez glutenu!
- Połącz wszystkie suche składniki (mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sól) w dużej misce.
- W drugiej misce, ubij jajka z mlekiem i olejem.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, aż połączą się w gładkie ciasto.
- Rozgrzej gofrownicę i nałóż na nią trochę ciasta gofrowego. Piecz gofry do momentu, kiedy będą złoto-brązowe i chrupiące.
- Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami. Smacznego!