Spaghetti z łososiem i szpinakiem

Obiad
26.07.2023 9:37
Spaghetti z łososiem i szpinakiem

Przepis na pyszne, proste i szybkie spaghetti z łososiem i szpinakiem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/spaghetti-lososiem-szpinakiem/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Spaghetti z łososiem i szpinakiem - idealne na romantyczną kolację

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 670 kcal
  • Tłuszcz: 28g
  • Węglowodany: 68g
  • Białko: 34g

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g filetu z łososia
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan do posypania

Przepis

Spaghetti z łososiem i szpinakiem to przepis, który łączy w sobie luksus i prostotę. Delikatny łosoś doskonale komponuje się ze szpinakiem i kremowym sosem. Jest to danie, które z powodzeniem możesz podać na romantyczną kolację czy wykwintny obiad. Przygotowanie jest niesamowicie proste. To, co czyni ten przepis wyjątkowym, to jego elegancja i wyrafinowany smak. Piękne mięso łososia, w połączeniu z aksamitnym sosem i al dente spaghetti, powoduje, że to danie smakuje tak dobrze, jak wygląda. Szpinak dodaje koloru i poziomu smaku, przy jednoczesnym zachowaniu prostoty dania. Włoski makaron spaghetti jest doskonałym elementem, który wiąże całość. Wszystko razem tworzy potrawę, którą nie tylko chcesz zjeść, ale też podziwiać. Na sam koniec, posypujemy danie startym parmezanem, co dodaje mu finalnego, wyrafinowanego akcentu. To danie to prawdziwy pokaz tego, jak proste składniki mogą razem stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Smacznego!

  • Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, ale odcedź 2 minuty wcześniej. Zapamiętaj, aby zachować trochę wody po gotowaniu makaronu.
  • W międzyczasie, na patelni na średnim ogniu, podgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj czosnek i smaż go przez kilka sekund.
  • Dodaj filet z łososia skórką do dołu. Dusić przez 3-4 minuty. Następnie odwróć łososia i dusić kolejne 2-3 minuty.
  • Zdejmij łososia z patelni i dodaj szpinak. Smaż, aż zacznie się kurczyć.
  • Dodaj śmietankę do szpinaku, zmniejsz ogień i wymieszaj. Dodaj trochę soli i pieprzu do smaku.
  • Wróć łososia do patelni, dodaj makaron i trochę wody po gotowaniu makaronu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zacznie się lekko gęstnieć.
  • Podawaj spaghetti z łososiem i szpinakiem z posypanym parmezanem na wierzchu. Smacznego!

Wypieki Beaty