Przepis na biszkopt bez glutenu na mące kukurydzianej i ziemniaczanej
🍴 Biszkopt bezglutenowy - prosty przepis krok po kroku
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 280 kcal
- Tłuszcze: 5.2 g
- Węglowodany: 52.6 g
- Białko: 5.6 g
Składniki
- 5 jajek
- 150 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 170 g cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- szczypta soli
Przepis
Biszkopt bezglutenowy to wybawienie dla osób na diecie bezglutenowej, które nie chcą rezygnować z domowych wypieków. Ten przepis jest niezwykle prosty, a wynik końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, puszysty biszkopt bezglutenowy jest świetną bazą pod ciasta z kremem, owocami lub wszelkiego rodzaju polewami. Mimo iż przepis jest prosty, warto pamiętać o kilku istotnych rzeczach. Po pierwsze, kluczowe jest delikatne połączenie masy żółtkowej z ubitymi białkami, aby ciasto nie opadło. Po drugie, dobór odpowiedniej mąki jest istotny - w tym przepisie używamy mąki ryżowej, która zapewnia delikatność biszkoptu i jest naturalnie bezglutenowa. Po upieczeniu, biszkopt powinien stygnąć w piekarniku, aby nie opadł. Ten biszkopt bezglutenowy to dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych słodkości. Smacznego!
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem octu ryżowego.
- Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę ryżową oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Do masy żółtkowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło.
- Przygotowaną masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt studzimy w otwartym piekarniku.