Przepis na ciasto bez cukru z nasionami chia. To proste ciasto daktylowe wykonasz nawet jeśli nie masz doświadczenia z wypiekami! Nie musisz nawet posiadać miksera – ciasto możesz wymieszać łyżką. Daktylowe ciasto z chia będzie odpowiednim wyborem, jeśli zależy Ci na zdrowym deserze. Dodatkowo, będzie to świetny pomysł na część pożywnego śniadania lub podwieczorku – dodaj ulubiony jogurt (np. typu skyr) oraz świeże owoce i ciesz się przepysznym, zrównoważonym posiłkiem. Jak zrobić ciasto z syropem daktylowym? Aby zrobić to proste ciasto daktylowe bez cukru, przygotuj kilka podstawowych składników, czyli: jajka, masło, mąkę, sodę oczyszczoną, sok z cytryny, a także nasiona …
🍴 Ciasto daktylowe z nasionami chia - przepis bez cukru
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 250 kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 35g
- Białko: 5g
- Błonnik: 8g
Składniki
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 1/2 szklanki nasion chia
- 2 szklanki mąki (można użyć dowolnej np. orkiszowej, migdałowej)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przepis
To ciasto daktylowe z nasionami chia to prawdziwa bomba zdrowia! Bez dodatku cukru, pełne błonnika i zdrowych tłuszczów, jest idealne dla osób dbających o linię. Daktyle zawierają dużo cukrów, ale są to cukry naturalne, które nasz organizm przyswaja inaczej niż biały cukier. To one nadają ciastu słodyczy, dzięki czemu możemy zrezygnować z dodatku cukru. Olej kokosowy dodaje ciastu puszystości i pomaga naszym jelitom w usuwaniu toksyn. A nasiona chia? To prawdziwe superfood, które zawiera mnóstwo białka, omega-3, a także wapnia. Takie ciasto to idealny pomysł na zdrowy deser, a także świetna przekąska na popołudniowe godziny. Jest szybkie i proste do zrobienia, a ponadto można je modyfikować dodając np. orzechów, kawałki gorzkiej czekolady czy świeże owoce. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne!
- Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na 10 minut, żeby zmiękły.
- Po tym czasie odsącz je i wrzuć do blendera razem z mlekiem roślinnym. Miksuj, aż uzyskasz gładką masę.
- W misce wymieszaj mąkę, nasiona chia, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
- Dodaj do suchych składników masę daktylową oraz rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej formy, a potem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
- Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gdy patyczek wyjmuje się suchy - ciasto jest gotowe.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Smacznego!