Tęczowy tort (rainbow cake)

Agata
Ciasta
19.11.2015 19:47
Tęczowy tort (rainbow cake)

Składniki Ciasto na 6 blatów: 360 g masła 210 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 6 barwników spożywczych w żelu, u mnie Wilton Na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30-36% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaciskamy obręcz i wykładamy na niego ciasto z jednej miseczki. Po upieczeniu ściągamy obręcze i gorące ciasto przekładamy do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ja użyłam 6 barwników, ale możemy użyć 3 podstawowych i po prostu mieszać ze sobą kolory według gustu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy po 3 blaty na raz przez 15-20 minut. Ale w końcu kupiłam barwniki spożywcze, akurat zbliżała się w rodzinie urodzinowa fala, więc już nie było wymówek :-). Najlepiej jest zważyć ciasto i potem podzielić na 6. Dobrze też jest przygotować sobie do pieczenia blatów 3 tortownice (pożyczyłam od sąsiadki), wtedy pieczenie idzie zdecydowanie szybciej. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy stopniowo do ciasta. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Zimny serek i zimna śmietanę ubijamy w misce na sztywną, puszystą masę. Natomiast jeśli będę go robić drugi raz to nieco go zmodyfikuję: do nasączenia ciasta dodam alkohol, natomiast do kremu dodam jakiś akcent smakowy, np cytrynę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/05/teczowy-tort-rainbow-cake.html