Rafaello na biszkopcie

Aga
Ciasta
06.10.2023 13:53
Rafaello na biszkopcie

pyszne kokosowe ciasto z śmietankowym kremem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2023/10/rafaello-na-biszkopcie.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Rafaello na biszkopcie - ekstaza smaku!

  • Liczba porcji: 12
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 520 kcal
  • Tłuszcze: 30g
  • Węglowodany: 55g
  • Białka: 5g

Składniki

  • 1 paczka biszkoptów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g mlecznej białej czekolady
  • 1 szklanka wiórek kokosowych do posypania
  • aluminiumowa folia do wyłożenia formy

Przepis

To ciasto Rafaello na biszkopcie to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jest idealne na każdą okazję, a jego kremowy kokosowy smak na długo pozostanie w twojej pamięci. Co więcej, jest łatwe do przygotowania i nie wymaga pieczenia! Składa się z jasnych biszkoptów przełożonych kokosowym kremem z nutą wanilii oraz masy maślanej z dodatkiem roztopionej białej czekolady. Na wierzch posypujemy wiórki kokosowe, które dodają nie tylko smaku, ale również fantazyjnie wyglądają. Możemy przygotować je na rodzinne spotkania, imprezy, ale również na co dzień, by cieszyć się nieziemskim smakiem. Zapewniam, że każdy, kto go spróbuje, poprosi o dokładkę. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a większość składników z pewnością znajduje się w twojej kuchni. Najlepsze jest to, że ciasto jest gotowe do jedzenia po kilku godzinach w lodówce. Brzmi smacznie? Przekonaj się sam! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

  • Do garnka wlej mleko, dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Do gęstej masy dodaj wiórki kokosowe, mieszaj, aż całość się połączy i odstaw do ostygnięcia.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodaj do masy maślanej i dokładnie wymieszaj.
  • Do formy wyłożonej folią aluminiową wyłóż jedną warstwę biszkoptów, następnie nałóż połowę masy kokosowej, przykryj kolejną warstwą biszkoptów i nałóż resztę masy kokosowej.
  • Na wierzch wyłóż masę maślaną z czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw do lodówki na min. 3 godziny, aby dobrze się stężało.