„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”
🍴 Smakowite Kotlety Mielone z Grzybami
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320kcal
- Białko: 20g
- Węglowodany: 15g
- Tłuszcze: 22g
Składniki
- 500g mięsa mielonego (mieszane)
- 2 cebule
- 200g świeżych pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przepis
Kotlety mielone są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis, który jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dzisiaj chcemy się podzielić z Wami niezwykłym przepisem na kotlety mielone z grzybami. Grzyby dodają kotletom ciekawego smaku i aromatu, który sprawia, że są one wyjątkowe. Dodanie pieczarek do mięsa mielonego nadaje kotletom lekkości, a jednocześnie sprawia, że są one bardziej soczyste. Kotlety mielone z grzybami są idealne na obiad. Są również doskonałym wyborem, gdy mamy ochotę na coś smacznego i szybkiego. Ten przepis jest prosty i łatwy do wykonania, więc nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni, poradzą sobie z jego przygotowaniem. Kotlety mielone z grzybami z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników i gości. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Smacznego!
- Pokrój cebulę i pieczarki w drobną kostkę.
- Podsmaż cebulę na patelni, aż będzie złotobrązowa, dodaj pieczarki i smaż, aż woda z grzybów wyparuje.
- Połącz mięso mielone, podsmażone pieczarki z cebulą, jajko i bułkę tartą w misce. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj z masy kotlety, a następnie smaż je na oleju aż będą złote z obu stron.
- Kotlety mielone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.