Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności, mogącej wywoływać silną reakcję alergiczną. Badania wykazały, na etykiecie produktu producent nie umieścił ostrzeżenia dotyczącego obecności silnego alergenu, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Poznaj szczegóły.
Białko soi - silny alergen w produkcie
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące produktu zawierającego białko soi. Białko boi nie są szkodliwe same w sobie, jednak istnieje grupa osób, która na ten składnik jest uczulona.
Producent nie umieścił na opakowaniu, ani na etykiecie produktu informacji o tym, że białko soi znajdują się w składzie. Mowa o produkcie:
- Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
- Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Jakie objawy daje alergia na białka soi?
Alergia na białka soi może objawiać się różnorodnie, w zależności od indywidualnych reakcji organizmu. Typowe objawy to:
- Problemy skórne: wysypka, pokrzywka, swędzenie, zaczerwienienie skóry.
- Problemy z układem oddechowym: kichanie, kaszel, duszność, świszczący oddech.
- Objawy ze strony układu pokarmowego: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha.
- W ciężkich przypadkach może dojść do anafilaksji, czyli gwałtownej reakcji alergicznej, która stanowi zagrożenie życia i wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Jeżeli podejrzewasz u siebie lub u kogoś alergię na soję, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem specjalistą w dziedzinie alergologii.