PILNE: Ten produkt może wywołać reakcje alergiczną! GIS publikuje ostrzeżenie!

Agnieszka
Newsy
03.10.2023 10:32
PILNE: Ten produkt może wywołać reakcje alergiczną! GIS publikuje ostrzeżenie!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, które dotyczy surowego boczku wędzonego. Dotyczy ono obecności w produkcie białka soi. Poznaj szczegóły.

Białka soi w surowym boczku wędzony

GIS w poniedziałek wydał ostrzeżenie dotyczące obecności białka soi w surowym boczku wędzonym, którego producentem jest Sokołów.

Producent nie umieścił na opakowaniu informacji o obecności białka soi. Mowa o produkcie:

  • Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g o numerze partii: 32471S i dacie minimalnej trwałości 02/10/2023.
  • Producentem jest Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE.

"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

"Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną" - dodano.

Brak informacji o obecności białka soi w boczku może wprowadzić konsumenta w błąd, a osoby uczulone na białka soi mogą mieć z tego powodu problemy zdrowotne.

Zdjęcie Popularny boczek w plastrach wycofany ze sklepów! GIS ostrzega! #1
Źródło: GIS

Reakcja alergiczna na białka soi - objawy

Reakcja alergiczna na białka soi najczęściej występuje po spożyciu produktów zawierających soję lub po kontakcie z produktami na jej bazie. Alergia na soję jest stosunkowo częsta wśród dzieci, chociaż wielu z nich z wiekiem traci na niej wrażliwość. Objawy reakcji alergicznej na soję mogą być zróżnicowane i obejmują zarówno 

  • objawy skórne (wysypka, pokrzywka, swędzenie, obrzęk), 
  • objawy z układu pokarmowego (bóle brzucha, biegunka, wymioty),
  • oraz z układu oddechowego (kaszel, duszność, świszczący oddech). 

W rzadkich przypadkach może dojść do ciężkiej reakcji alergicznej nazywanej anafilaksją, która wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.

Anafilaksja po spożyciu soi przez osoby na nią uczulone to gwałtowna i potencjalnie zagrażająca życiu reakcja alergiczna. 

Objawia się gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego krwi, trudnościami w oddychaniu z powodu obrzęku krtani lub skurczu oskrzeli, przyspieszonym biciem serca oraz ogólnymi objawami, takimi jak wymioty, biegunka czy pokrzywka.

Reakcja ta może rozpocząć się w ciągu kilku minut do kilku godzin po ekspozycji na alergen. Anafilaksja wymaga natychmiastowego leczenia, często za pomocą wstrzyknięcia adrenaliny, oraz pilnej interwencji medycznej.