Przepis na dyniowy sernik jesienny
🍴 Pyszny i niezwykle kremowy sernik dyniowy
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 433 kcal
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 39 g
- Białko: 29 g
Składniki
- 1 mała dynia
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g sera twarogowego
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- kora z 1 pomarańczy
Przepis
Jeżeli jesteś fanem dyni i sernika to ten przepis jest właśnie dla ciebie! Sernik dyniowy to niezwykłe połączenie kremowego sera i słodkiej dyni, które rozpływa się w ustach. Przyprawy takie jak cynamon, imbir i gałka muszkatołowa dodają deserowi niepowtarzalnego smaku, a skórka pomarańczowa świeżości. Przygotowanie tego sernika to czysta przyjemność - a jego smak to prawdziwe doznania dla kubków smakowych. Ten sernik to idealny deser na jesienne wieczory. Serwuj go na ciepło, na spotkaniu z przyjaciółmi lub po romantycznym kolacji. Gwarantuję, że zrobisz wrażenie na swoich gościach i będą oni prosić cię o więcej! Sernik jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy dzięki obecności dyni, która jest źródłem witaminy A, potasu i błonnika. Czego jeszcze można chcieć? Więc na co czekasz? Wypróbuj ten przepis już dziś!
- Podgrzewaj piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dynię pokrój na pół, wyjmij pestki i piecz przez 45 minut. Po upieczeniu miąższ wyjmij i rozgnieć na puree.
- Herbatniki rozkrusz, a następnie połącz z roztopionym masłem. Powstałą mieszanką wyklej spód formy do pieczenia.
- W dużej misce połącz serek, cukier, jajka, przyprawy oraz puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Masę serową wylej na przygotowany spód i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę, aż sernik będzie złoty. Gdy sernik już będzie upieczony, pozostaw go w piekarniku do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp sernik startą skórką z pomarańczy.