Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem

Magda
Zapiekanki
03.10.2023 18:07
Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem

SKŁADNIKI Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem 300 g makaronu tzw. krótkiego np. farfalle, tortiglioni, penne 100 g mozzarelli lub sera według uznania Kapusta 500 g włoskiej kapusty 3-4 łyżki oliwy z oliwek 100 ml białego wina cebula papryczka chili 2-3 gałązki tymianku sól i pieprz Sos mięsno-grzybowy 600 g passaty pomidorowej 400 g pieczarek lub grzybów 300 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Sos mięsno-grzybowy Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy posiekane szalotki oraz czosnek. Następnie dodajemy mielone mięso …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/zapiekanka-makaronowa-z-kapusta/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: ~500kcal
  • Białko: ~25g
  • Tłuszcze: ~15g
  • Węglowodany: ~65g

Składniki

  • 500g makaronu świderki
  • 1 średnia główka kapusty
  • 200g mięsa mielonego
  • 200g świeżych grzybów (można użyć też suszonych)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji
  • 100g tartego sera żółtego do posypania

Przepis

Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem to doskonałe danie na rodzinny obiad. Połączenie delikatnej kapusty, aromatycznych grzybów i soczystego mięsa mielonego sprawia, że zapiekanka jest niezwykle smaczna i sycąca. Przygotowanie tej zapiekanki jest niezwykle proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Wszystko, czego potrzebujesz, to makaron, mięso mielone, kapusta, grzyby, cebula, czosnek i kilka przypraw. Ten przepis jest dowodem na to, że prostota potraw często idzie w parze z ich wyśmienitym smakiem. Ser żółty rozpuszczony na wierzchu zapiekanek dodaje im wyjątkowego charakteru. Gwarantuję, że po pierwszym kęsie tego dania poprosisz o dokładkę. Przygotuj tę zapiekankę na weekendowy obiad z rodziną lub na spotkanie z przyjaciółmi. Ciekawa kombinacja składników zaskoczy niejednego smakosza. Zapiekanka makaronowa z kapustą, grzybami i mielonym mięsem to danie, do którego na pewno będziesz wracać!

  • Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale ugotuj go al dente, ponieważ jeszcze będzie zapiekany.
  • W międzyczasie posiekaj cebulę i czosnek, a grzyby pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż do momentu, aż cebula będzie szklista.
  • Dodaj mięso mielone. Smaż, aż do momentu, kiedy mięso zmieni kolor na brązowy.
  • Kiedy mięso jest już gotowe, dodaj do niego pokrojone grzyby. Smaż razem przez około 5 minut.
  • W rondlu umieść pokrojoną kapustę, dodaj troszkę wody i duś pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie.
  • Poćwierć gotową kapustę, dodaj do niej mięso z grzybami. Dopraw wszystko solą, pieprzem i majerankiem.
  • Dno naczynia żaroodpornego natłuść tłuszczem. Wyłóż na nie ugotowany makaron, następnie warstwę kapusty z mięsem i grzybami. Całość posyp z wierzchu tartym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż ser zrobi się złocisty.
  • Wystudzoną zapiekankę makaronową posyp świeżą natką pietruszki. Smacznego!