Sernik z borówkami na kruchym spodzie

Ciasta
03.10.2023 10:11
Sernik z borówkami na kruchym spodzie

Przepis na sernik z borówkami - niezwykły sernik na półkruchym cieście pieczony z dodatkiem soczystych borówek i zapieczony z polewą z jogurtu greckiego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-borowkami-kruchym-spodzie/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Niezapomniany sernik z borówkami na kruchym spodzie

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcze: 25 g
  • Węglowodany: 40 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 1,5 kg sera białego
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 300 g borówek
  • 1 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Przepis

Sernik z borówkami na kruchym cieście to przepis, który zadowoli każdego wielbiciela deserów. Wyjątkowa kombinacja kruchego ciasta i gładkiej masy serowej z borówkami tworzy prawdziwą symfonię smaków. Ten sernik jest niezwykle prosty do przygotowania - nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem, z pewnością poradzisz sobie z nim bez problemu. Odważne połączenie klasyki w postaci sernika z dodaniem sezonowych borówek sprawia, że ten przepis jest idealny na różne okazje. Może posłużyć jako deser po rodzinnej kolacji, tort urodzinowy dla bliskiej osoby lub słodki poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie tego sernika to czysta przyjemność - rozpoczynamy od wyrabiania kruchego ciasta, na które następnie wykładamy zniewalająco kremową masę serową z borówkami. Sernik pieczemy do momentu, aż nabierze złocistego koloru - to znak, że jest gotowy do podania. Ten przepis na sernik z borówkami na kruchym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nie możesz mu się oprzeć!

  • Najpierw przygotuj spód. W misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka i szczyptę soli. Ciasto zagnieć i rozwałkuj na blaszkę o średnicy 26 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  • Teraz czas na masę serową. Utrzyj serek na gładko, dodaj do niego cukier, cukier waniliowy i żółtka. Wsyp mąkę i wlej śmietanę, a na końcu dodaj ubite na sztywno białka. Na koniec dodaj borówki i wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę na kruchy spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Po upieczeniu sernik powinien ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.
  • Po ostygnięciu podawaj sernik schłodzony. Smacznego!