Sałatka z tortellini

Beata
Sałatki
03.10.2023 10:13
Sałatka z tortellini

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/10/saatka-z-tortellini.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka z tortellini - smakowity obiad w 30 minut

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 25 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 410 kcal
  • Tłuszcze: 18g
  • Węglowodany: 46g
  • Białko: 14g

Składniki

  • 1 opakowanie tortellini z serem (około 500 gramów)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki świeżo pokrojonej pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżo pokrojonej bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie? Ta sałatka z tortellini jest idealna! Możesz ją przygotować w zaledwie 30 minut, a jej niepowtarzalny smak na pewno Cię zaskoczy. Tortellini z sosem na bazie oliwy i octu winnego tworzy wyjątkową kombinację, do której doskonale pasuje starty parmezan. Dodatkowo świeża pietruszka i bazylia dodadzą sałatce wyjątkowego aromatu. To danie jest nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Bogate w białko tortellini i zawarte w sosie tłuszcze nienasycone są istotnym elementem zbilansowanej diety. Ta sałatka sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Możesz też zabrać ją ze sobą do pracy - jest prosta do przygotowania i łatwa do spakowania. Nie czekaj, wypróbuj ten przepis już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem tej sałatki!

  • Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  • Podczas gdy tortellini się gotują, przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem winnym, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Pokrój drobno czerwoną cebulę, pietruszkę i bazylię.
  • W dużej misce wymieszaj ostudzone tortellini z sosem. Następnie dodaj pokrojoną cebulę, pietruszkę, bazylię i starty parmezan. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Sałatkę podawaj od razu albo schłodź w lodówce. Smacznego!
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook