Gdzie zjeść największego i najtańszego kebaba w Polsce? Odpowiedź może Cię zaskoczyć!

Martyna
Żywienie
28.09.2023 19:13
Gdzie zjeść największego i najtańszego kebaba w Polsce? Odpowiedź może Cię zaskoczyć!

Jeśli jesteś miłośnikiem kebaba i szukasz prawdziwej kulinarnej gratki, to mamy dla Ciebie propozycję, której nie możesz przegapić. W niewielkim, urokliwym miejscu w Radzionkowie knajpa, która słynie z jednego z największych i najsmaczniejszych kebabów w Polsce. Dlaczego warto skorzystać z usług tego lokalu?

Kebab – Historia Dania, Które Podbiło Polskę

Kebab to danie, które ma swoje korzenie w kuchniach Bliskiego Wschodu. Pierwsze kebaby pojawiły się w Turcji i szybko zdobyły popularność w całym regionie. Do Polski danie to trafiło w latach 90. XX wieku i od tego czasu stało się jednym z ulubionych fast foodów Polaków. Z początku kebab serwowany był w niewielu miejscach, ale z biegiem lat liczba kebabarni wzrosła drastycznie, a kebab stał się integralną częścią polskiej kultury kulinarnej.

Najważniejszym składnikiem kebaba jest mięso. Może to być mięso:

  • drobiowe
  • wołowe
  • baranina
  • mieszanka różnych rodzajów mięsa

Mięso jest często marynowane w przyprawach, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Kebab zazwyczaj podawany jest w specjalnym chlebie pita, który jest cienki, lekki i łatwy do zwinięcia wokół mięsa i dodatków. Często jest również wzbogacany świeżymi warzywami. Typowe składniki warzywne to pomidory, sałata, ogórki i cebula. Całość jest polewana sosem (często na bazie jogurtu lub majonezu z czosnkiem).

Gdzie zjeść najtańszy i największy kebab w Polsce?

W knajpie Tomas Kebab&Burger w Radzionkowie, znajdującej się przy ulicy Świętego Wojciecha 11 serwowany jest prawdziwy gigant w świecie kebabów. Kebab GIGANT to imponujące danie składające się w 90% z mięsa wołowo-indyczego. To połączenie  nadaje daniu wyjątkowego smaku i konsystencji.

Lokal zawdzięcza swoją popularność rozmiarowi serwowanego kebaba. GIGANT waży aż 2,6 kilograma! To prawdziwe wyzwanie nawet dla największych smakoszy. Jednak nie tylko ilość mięsa robi wrażenie, ale również bogactwo dodatków i sosów, które nadają temu daniu niezwykłego smaku.

Ile kosztuje ten kulinarny gigant? Cena GIGANTA wynosi 45 złotych. To nieco więcej niż standardowy kebab, ale biorąc pod uwagę jego rozmiar i jakość składników, to prawdziwa okazja dla miłośników dobrego jedzenia.

Źródło: