Na początku należy zaznaczyć, że kasztanowiec to nie to samo co kasztan. Ten pierwszy należy do rodziny drzew bukowatych, a kasztan pochodzi z rodziny mydleńcowatych. Najpopularniejszy w Polsce jest kasztanowiec. To właśnie te drzewa najczęściej możemy spotkać na ulicach czy w parkach. Ich owoce nie nadają się jednak do spożycia.
Kasztany możemy spotkać w niektórych rejonach Polski, jednak ze względu na to, że wolą one cieplejszy klimat – nie są aż tak popularne. Ich owoce znamy pod nazwą kasztany jadalne.
Pierwszą ważną sprawą jest odróżnienie kasztanów jadalnych od tych niejadalnych. Poniższe zdjęcie pomoże Wam odróżnić te dwa rodzaje.
To prawda, że kasztany jadalne możemy spotkać w naszym kraju, ale tylko w cieplejszych regionach. Wytrzymują one nawet temperaturę -30°C. Patrząc na kasztany jadalne, bardzo łatwo jest je odróżnić od kasztanowca. Liście w kasztanie jadalnym są pojedyncze oraz ząbkowate. Z kolei u kasztanowców liście są złożone i dość długie. Owoce kasztanowca pokryte są kolczastą skorupą, zas kasztan jadalny pokryty gęsta ilością cieńkich i długich kolców. Same owoce również bardzo różnią się od siebie. Kasztan jadalny jest jaśniejszy i zdecydowanie smuklejszy niż ciemne owoce kasztanowca.
Z kasztanów jadalnych można przygotować suplement diety. Owoce kasztana jadalnego mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie:
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- łagodzą problemy trawienne,
- potrafią zwalczać obrzęki nóg,
- niwelują żylaki,
- pomagają pozbyć się cellulitu,
- wypłukują z organizmu toksyny,
- zapobiegają skurczom mięśni,
- oraz zapobiegają hemoroidom.
Dodatkowo kasztany jadalne zawierają enzym, który znacznie poprawia elastyczność naszych naczyń włosowatych. Enzym ten także skutecznie uszczelnia te naczynia. To właśnie dzięki niemu poprawia się napięcie skóry, które ma wpływ na powstawanie cellulitu, żylaków oraz na zmarszczki.
Aby czerpać korzyści z kasztanów jadalnych należy je regularnie spożywać. Ciekawą formą dostarczenia do organizmu cennych właściwości kasztanów jadalnych jest nalewka, lecz nie każdy może spożywać alkohol.
Dlatego warto przygotować sobie suplement diety ze sproszkowanych kasztanów. Taki kasztanowy proszek możemy dodawać do wielu potraw.
JAK TO ZROBIĆ?
Przygotowanie kasztanów w proszku jest niezwykle proste. Wystarczy wziąć kilkanaście kasztanów jadalnych i upiec je w piekarniku. Kiedy ostygną mielimy je na proszek. I to tak naprawdę wszystko co musimy z nimi zrobić. Teraz pozostaje tylko dodawanie powstałego proszku do różnych potraw, które zjadamy w ciągu dnia. Najlepiej robić to dwa razy dziennie.
Dzięki temu będziesz mogła czerpać wiele korzyści jakie przynosi jedzenie kasztanów jadalnych.
Jeżeli chcesz przygotować sobie nalewkę z kasztanów to poniżej możesz sprawdzić jak ją zrobić.
https://kobieceinspiracje.pl/96937,nalewka-z-kasztanow-jak-zrobic-na-co-pomaga.html