Przepis
Składniki (1 kebab)
bułka do kebaba
ćwiartka kapusty pekińskiej
ćwiartka kapusty modrej
świeży ogórek
świeży pomidor
mała cebula
pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
oliwa
Sos
kilka ząbków czosnku
majonez
pieprz
sól
jogurt naturalny
łyżka oleju
Przygotowanie
Mięso z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do gyrosa i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie mięso smażymy i zostawiamy do wystygnięcia. Warzywa kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, mieszamy razem, skrapiając oliwą.
W osobnej miseczce łączymy jogurt naturalny z 2 łyżkami majonezu i łyżką oleju, dodajemy sprasowany czosnek, sól i pieprz do smaku.
Bułkę do kebaba podgrzewamy w piekarniku, ciepłą otwieramy, wewnątrz smarujemy sosem, nakładamy mięso, sałatkę i polewamy sosem, na wierzch można położyć plasterki ogórka i pomidora.