Przepis na ekspresowe ciasto kokosowe z mikrofalówki
🍴 Ekspresowe ciasto kokosowe - perfekcja w 30 minut!
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcze: 18 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobno startego kokosa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- Cukier puder do posypania
Przepis
Jeśli lubisz kokos, to ten przepis jest idealny dla Ciebie! Ekspresowe ciasto kokosowe to propozycja dla każdego, kto szuka prostego i szybkiego deseru, który zawsze wychodzi. Przygotowanie tego ciasta to czysta przyjemność, a efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli. Ciasto jest lekkie, puszyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Delikatny kokosowy smak idealnie komponuje się z delikatną słodyczą. Wierzch ciasta to chrupiąca kokosowa skorupka, która dodaje deserowi wyrazistości. Reszta to puszysty, miękki biszkopt. To ciasto doskonale sprawdzi się na każdą okazję - od codziennego podwieczorku, przez rodzinne spotkania, po większe imprezy. Możesz je zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, a gdy niespodziewanie zjawią się goście - wystarczy pokroić i podać. Spróbuj, a przekonasz się, że to jeden z najlepszych i najłatwiejszych przepisów na ciasto!
- W dużej misce mieszamy mąkę, kokos, cukier i proszek do pieczenia.
- Następnie dodajemy mleko, olej i jajka, a całość dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do kwadratowej formy (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, lub do czasu aż wierzch ciasta zacznie się zarumieniać.
- Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.