Warzywne placki pieczone z lekkim majonezowym sosem

Kasia
Obiad
18.09.2023 14:53
Warzywne placki pieczone z lekkim majonezowym sosem

Wszyscy kochamy placki. Ja uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zrobiłam pieczone, lekkie. Zrobiłam do nich pyszny majonezowy sos, ale użyłam majonezu z mniejszą zawartością tłuszczu i cukru, żeby nie było wyrzutów sumienia, hihi....Wyszło pysznie, polecam.... Składniki: 6 ziemniaków 2 średniej wielkości cukinie 3 marchewki, 2 cebule 2 ząbki czosnku 60 g startego parmezanu 3 jajka, 2 łyżki oleju 5-6 łyżek mąki pszennej na sos: 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki kaparów 1 ząbek czosnku, 2 łyżki koperku sól i pieprz, 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie:…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2023/09/warzywne-placki-pieczone-z-lekkim.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Warzywne placki pieczone z lekkim majonezowym sosem

  • Liczba porcji: 2
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Białko: 7 g

Składniki

  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Przepis

Jeżeli szukasz zdrowego i smacznego przepisu na obiad, to te placki są dla Ciebie! Warzywne placki pieczone z lekkim sosem majonezowym to połączenie pysznych, chrupiących placków z delikatnym, kremowym sosem. Placki są wyjątkowo proste do zrobienia i zadowolą zarówno dorosłych, jak i dzieci. Dzięki temu, że są pieczone, a nie smażone, są też dużo zdrowsze i mniej kaloryczne, ale nadal równie pyszne. Sos majonezowy dodaje im kremowej miękkości i świetnie komponuje się z ich naturalnym smakiem. A soczysta i świeża natka pietruszki dodaje im lekko orzeźwiającego posmaku. Placki można podawać jako główne danie na obiad, ale także jako przekąskę czy lekki lunch. Spróbuj zrobić te placki i przekonaj się sam, jak pyszne są!

  • Ziemniaki, marchewkę i cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i czosnek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Z formuj z masy małe placki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut, aż placki będą chrupiące i zrumienione.
  • W małej miseczce wymieszaj majonez, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, aby przygotować sos.
  • Podawaj placki na gorąco z sosem majonezowym.