Przepis
Sałatka rzymska z kęskami drobiowymi lekka
Bardzo lubię wymyślać rozmaite sałatki z dodatkiem mięsa lub wędliny.
Są świetne na przystawkę, kolację lub obiad, bez zbędnych węglowodanów.
Syte, smaczne, lekkie i najważniejsze zdrowe.
Można puścić wodze fantazji i dodać to co akurat jest w lodówce, lub na co mamy ochotę :)
Sałatka rzymska z kęskami drobiowymi lekka
sałata rzymska mini (kolorowa)
papryka czerwona
4 szalotki lub młode cebulki
ogórek sałatkowy
2 pomidory
pęczek zielonej cebulki
ocet balsamiczny
sól
przyprawa do sałatek
1 pierś z kurczaka
sos sojowy (łyżka)
papryka słodka
chilli
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
czosnek
olej ( 3-4 łyżki)
Pierś z kurczaka myję i kroję na niewielkie kawałki, przekładam do miski , łączę ze składnikami na marynatę, dodaję olej, mieszam i odstawiam zakryte do lodówki( im dłużej , tym lepiej)Po tym czasie smażę w woku.
Sałatę przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam, można użyć wirówki do sałaty. Listki rwę na odpowiedniej wielkości kawałki i układam na talerzu. Posypuję przyprawami i skrapiam octem balsamicznym.
Paprykę myję i kroję w paseczki lub większą kostkę , rozkładam na sałacie, tak samo postępuję z ogórkiem. Szalotkę obieram i kroję w piórka, rozkładam na warzywach.
Usmażone kawałki piersi kurczaka układam na wierzchu.
Umytą i osuszoną cebulkę kroję drobniutko i posypuję nią całą sałatkę.
Pomidory kroję w ósemki i układam w około talerza.
Można na koniec doprawić białym pieprzem i solą .