Sałatka rzymska

Ewelina
Sałatki
01.12.2014 11:18
Sałatka rzymska

Przepis

Sałatka rzymska z kęskami drobiowymi lekka

Bardzo lubię wymyślać rozmaite sałatki z dodatkiem mięsa lub wędliny.

Są świetne na przystawkę, kolację lub obiad, bez zbędnych węglowodanów.

Syte, smaczne, lekkie i najważniejsze zdrowe.

Można puścić wodze fantazji i dodać to co akurat jest w lodówce, lub na co mamy ochotę :)

Sałatka rzymska z kęskami drobiowymi lekka

sałata rzymska mini (kolorowa)

papryka czerwona

4 szalotki lub młode cebulki

ogórek sałatkowy

2 pomidory

pęczek zielonej cebulki

ocet balsamiczny

sól

przyprawa do sałatek

1 pierś z kurczaka

sos sojowy (łyżka)

papryka słodka

chilli

pieprz ziołowy

zioła prowansalskie

czosnek

olej ( 3-4 łyżki)

Pierś z kurczaka myję i kroję na niewielkie kawałki, przekładam do miski , łączę ze składnikami na marynatę, dodaję olej, mieszam i odstawiam zakryte do lodówki( im dłużej , tym lepiej)Po tym czasie smażę w woku.

Sałatę przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam, można użyć wirówki do sałaty. Listki rwę na odpowiedniej wielkości kawałki i układam na talerzu. Posypuję przyprawami i skrapiam octem balsamicznym.

Paprykę myję i kroję w paseczki lub większą kostkę , rozkładam na sałacie, tak samo postępuję z ogórkiem. Szalotkę obieram i kroję w piórka, rozkładam na warzywach.

Usmażone kawałki piersi kurczaka układam na wierzchu.

Umytą i osuszoną cebulkę kroję drobniutko i posypuję nią całą sałatkę.

Pomidory kroję w ósemki i układam w około talerza.

Można na koniec doprawić białym pieprzem i solą .