Słodki sentyment

Karolina
Ciasta
29.08.2023 14:17
Słodki sentyment

Poddałam się „gęsiowemu szaleństwu” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś 😉 Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kurkumy 3 krople żółtego barwnika spożywczego (można pominąć, kurkuma i tak nada ładnego żółtego koloru) Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę, pod …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/ciasto-gaska/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Słodki sentyment

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350kcal
  • Tłuszcz: 15g
  • Węglowodany: 50g
  • Białko: 7g

Składniki

  • 500g mąki
  • 1 kostka drożdży
  • 150g masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • konfitura śliwkowa
  • cukier puder do posypania

Przepis

Dziś mam dla Ciebie przepis na coś wyjątkowego - Słodki sentyment. To tradycyjne polskie danie, które z pewnością przeniesie Cię w czasy swojego dzieciństwa. Jeśli kochasz słodkości i masz słabość do domowych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie. Słodki sentyment to puszyste, drożdżowe ciasto pachnące wanilią, przełożone konfiturą śliwkową i posypane cukrem pudrem. Proste składniki i prosty przepis, a efekt końcowy z pewnością Cię zachwyci. Słodki sentyment to idealny pomysł na deser po obiedzie z rodziną czy na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a smakuje jak ciasto babci. Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale niech Cię to nie zniechęca. Efekt końcowy zdecydowanie wynagradza wysiłek. Pachnące, ciepłe ciasto rozpływające się w ustach - brzmi kusząco, prawda? Zapraszam do spróbowania przepisu na Słodki sentyment. Niech ten nostalgiczny smak przeniesie Cię w najpiękniejsze chwile swojego dzieciństwa. Smacznego!

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i odłóż na 15 minut.
  • Wsyp do miski mąkę, cukier, sól i cukier waniliowy. Dodaj rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj jajka i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeśli potrzeba, dodaj więcej mąki. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj i wyłóż nimi dwie formy do pieczenia.
  • Na jednym płacie ciasta rozprowadź równomiernie konfiturę śliwkową, a następnie przykryj drugim płatem ciasta.
  • Ciasto piecz około 30 minut, aż nabierze złotego koloru. Po upieczeniu posyp wierzch cukrem pudrem.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno, według preferencji. Smacznego!