Przepis na ciasto brownie z malinami i białą czekoladą
🍴 Brownie z białą czekoladą i malinami - niebo w twojej kuchni
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 15 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 320 kcal
- Tłuszcz: 16g
- Węglowodany: 40g
- Białko: 4g
Składniki
- 200g białej czekolady
- 125g masła
- 150g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200g mąki
- 200g malin (świeżych lub mrożonych)
- szczypta soli
Przepis
Czy jest coś lepszego od połączenia białej czekolady i malin? Tak, jest to nasze Brownie z białą czekoladą i malinami! Ten deser to prawdziwe rozpieszczenie dla kubków smakowych. Biała czekolada dodaje ciastu niezwykłej słodyczy, która idealnie komponuje się z lekko kwasowym smakiem malin. Wyjątkowo miękki i wilgotny, ten brownie z pewnością zapisze się w pamięci wszystkich, którzy będą mieli okazję go spróbować. Przepis jest prosty, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Wystarczy kilka prostych kroków, by zaskoczyć rodziny i przyjaciół tym niezwykłym deserem. Brownie będzie idealnym zakończeniem każdego posiłku, a także doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaków. Nie czekaj, odkryj magię tego przepisu już dziś! Twój dom na pewno zapełni się zapachem czekolady, a osoby próbujące brownie zapewne poproszą o dokładkę!
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia (ok. 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- W misce zmiksować jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii.
- Do miski z jajkami dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać.
- Mąkę przesiać, dodać do masy czekoladowej. Dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać maliny i delikatnie je wmieszać w ciasto.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, następnie pokroić na porcje.