Przepis
Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo
Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo
Cóż to był za deser...Z ręką na sercu, byłam nim zachwycona. Nie dość, że prezentuje się przyzwoicie to naprawdę świetnie smakuje. Jagody to jedne z moich ukochanych owoców, więc staram się korzystać z nich póki jest sezon. Muszę oczywiście zrobić jagodzianki, które są już chyba tradycją u nas w domu: )
Niemniej, jeśli macie jagody i chcecie zjeść coś pysznego polecam Wam ten deser, bo jest tego warty.
Mus jagodowy na bazie bezy włoskiej z ciasteczkami oreo
3 porcje
składniki na bezę:
- 20 g puree jagodowego*
- 70 g cukru
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Puree jagodowe, cukier i sok z cytryny umieścić w rondelku z grubym dnem i gotować na małym do uzyskania przez syrop temperatury 100 stopni. Następnie zacząć ubijać białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Syrop od razu zdjąć z palnika i bardzo cienką stróżką wlewać do piany z białek, miksując cały czas całość aż do momentu, kiedy beza będzie zimna.
pozostałe składniki:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 160 g puree jagodowego*
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- ok 130 g ciasteczek oreo- ja użyłam zamiennika, bo nie było oreo, ale szczerze mówiąc smakowały identycznie; )
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, zostawić do napęcznienia. Puree podgrzać w garnuszku. W międzyczasie pokruszyć ciastka.
Napęczniałą żelatynę krótko gotować, aby się rozpuściła i dodać do ciepłego puree jagodowego, wszystko wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Do bezy dodać puree jagodowe z żelatyną i dobrze wymieszać, następnie partiami dodawać ubitą śmietanę i delikatnie, ale dokładnie wmieszać ją w mus. Na samym końcu dodać pokruszone ciastka.
Mus przełożyć do szklanek lub pucharków, ozdobić pokruszonymi ciastkami i jagodami. Wstawić do lodówki na przynajmniej parę godzin, ale najlepiej na całą noc.
Smacznego!
* 180 g jagód zblendować na puree