Lody arbuzowe na patyku

Agata
Desery
16.08.2023 17:52
Lody arbuzowe na patyku

Lody arbuzowe na patyku, to bardzo prosty przepis na pyszne domowe lody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2023/08/lody-arbuzowe-na-patyku.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Lody arbuzowe na patyku - idealne na gorące letnie dni

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 70kcal
  • Tłuszcze: 0.2g
  • Węglowodany: 18g
  • Białko: 1g

Składniki

  • 1 mały arbuz
  • Sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki cukru (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)

Przepis

Lody arbuzowe na patyku to przepyszny deser, który zapewni Ci orzeźwienie w gorące letnie dni. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie 15 minut, a składniki, które potrzebujesz, to arbuz, sok z cytryny oraz cukier. To świetne rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją figurę - arbuz składa się w 90% z wody i jest niskokaloryczny. Dodatkowo zawiera witaminy A, C, B6 oraz potas i magnez. Sok z cytryny dodaje lodom świeżości, a cukier - słodyczy. Aby przygotować lody, wystarczy zblendować składniki, przełożyć do foremek na lody i zamrozić. Ten przepis jest tak prosty, że z łatwością poradzi sobie z nim nawet dziecko. Lody arbuzowe na patyku to idealna propozycja dla dzieci na letnie popołudnie. Zamiast kupować gotowe lody, które często zawierają dużo sztucznych dodatków, zrób je sam. Twoje dzieci na pewno będą zachwycone!

  • Arbuza przekrój na pół, następnie wydrąż miąższ za pomocą łyżki.
  • Przekładamy miąższ do blendera, a następnie dodajemy sok z cytryny i cukier.
  • Blendujemy składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Gotowy sok przelewamy do foremek na lody, a następnie wkładamy patyczki.
  • Foremki z sosem wkładamy do zamrażarki na 6 godzin, lub do momentu kiedy lody stężenieją.
  • Przed podaniem lody na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie, żeby łatwiej je było wyjąć z foremek.