Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

Agata
Fit
11.03.2016 18:43
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność

Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 2 marchewki - 2 łodyżki selera - 1 puszka czerwonej fasoli 420 g - 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g - 4 ziemniaki - 1 litr bulionu - 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem - 1 łyżka posiekanej natki - 1 łyżka posiekanego koperku - 500 ml przecieru pomidorowego - 1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini - pieprz - opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Ponoć sekretem ich długowieczności jest zupa minestrone, czyli warzywna zupa z dodatkiem roślin strączkowych i makaronu lub ryżu, spożywana codziennie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner i w swojej książce Blue zones opisał, między innymi historie sardyńskiej rodziny Melis, która jest uważana za najstarszą rodzinę na świecie. Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność Sardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/sardynska-zupa-warzywna-przepis-na.html