Torcik bezowy z jagodami

Ciasta
16.08.2023 10:55
Torcik bezowy z jagodami

Przepis na lekki tort bezowy z jagodami i lekkim kremem

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/torcik-bezowy-jagodami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Torcik bezowy z jagodami: Słodki finał każdej uczty

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 307 kcal
  • Tłuszcz: 13,6 g
  • Węglowodany: 45,2 g
  • Białko: 3,8 g

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przepis

Torcik bezowy z jagodami to delikatny, słodki deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Beza jest lekka i chrupiąca, a krem śmietankowy dodaje deserowi delikatności. Jagody, z delikatnym posypem cukru pudru, dodają orzeźwiającego, owocowego akcentu, idealnie przełamując słodycz bezy i śmietany. Ponadto, ta wspaniała jagodowa kompozycja dodaje deserowi kolorowego i apetycznego wyglądu. Przygotowanie torcika nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje oczekiwania. Delikatność bezy w połączeniu ze śmietanką i jagodami tworzy prawdziwą symfonię smaków, która z pewnością zaspokoi podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Torcik bezowy z jagodami to idealny pomysł na deser po obiedzie czy podczas letniego popołudnia. Nie czekaj, przygotuj się na słodkie rozkosze i zaskocz bliskich niepowtarzalnym smakiem domowego torcika.

  • Ubij białka na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawaj cienkim strumieniem cukier.
  • Gdy masa będzie już gęsta, dodaj sok z cytryny, ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze chwilę.
  • Na papierze do pieczenia narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 22 cm, rozłóż równomiernie masę bezową.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i wstaw bezy na około dwie godziny. Door is ajar.
  • Podczas pieczenia bezy przygotuj jagody: umyj je, osusz i posyp cukrem pudrem.
  • Ubij śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym.
  • Przygotuj torcik: na jeden bezowy dysk nałóż ubitą śmietanę, a na nią jagody. Przykryj drugim dyskiem.
  • Torcik bezowy z jagodami jest gotowy. Podawaj od razu po przygotowaniu.