Przepis na czekoladową tartę z gruszkami zapiekanymi w masie mascarpone
🍴 Kremowa tarta z gruszkami - idealny deser na każdą okazję
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Białko: 5g
- Tłuszcze: 20g
- Węglowodany: 40g
Składniki
- 3 średnie gruszki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 2 laski wanilii
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml śmietany 30%
Przepis
Ta tarta z gruszkami to prawdziwy rarytas dla każdego smakosza. Połączenie delikatnej i kruchej tarty, słodkich i soczystych gruszek oraz aksamitnego kremu na bazie mleka i śmietany to prawdziwy majstersztyk. Tarta jest prosta do wykonania, a efekt końcowy zachwyci każdego. Doskonała na niedzielne popołudnie, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne święta. Urozmaicenie smaku zapewni krem z dodatkiem wanilii, który idealnie komponuje się z gruszkami. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i bardzo eleganckie. Można je podawać na deser po obiedzie lub kolacji, ale też świetnie sprawdzi się jako przekąska na słodko w ciągu dnia. Kuszący smak gruszek w połączeniu z delikatnym kremem sprawia, że to ciasto to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Pamiętaj, że tarta z gruszkami smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jej smaki mają czas się 'przegryźć'. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - nie pożałujesz!
- Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem: podgrzewaj mleko z wanilią, dodaj cukier. Rozpuszczoną żelatynę wmieszaj do ciepłego mleka.
- Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułóż na upieczonym cieście.
- Zalej gruszki przygotowanym kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje.
- Przed podaniem udekoruj tartę np. listkami mięty lub czekoladowymi wiórkami.