Tarta z gruszkami

Ciasta
28.11.2023 10:13
Tarta z gruszkami

Przepis na czekoladową tartę z gruszkami zapiekanymi w masie mascarpone

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/tarta-z-gruszkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kremowa tarta z gruszkami - idealny deser na każdą okazję

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Białko: 5g
  • Tłuszcze: 20g
  • Węglowodany: 40g

Składniki

  • 3 średnie gruszki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml mleka
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml śmietany 30%

Przepis

Ta tarta z gruszkami to prawdziwy rarytas dla każdego smakosza. Połączenie delikatnej i kruchej tarty, słodkich i soczystych gruszek oraz aksamitnego kremu na bazie mleka i śmietany to prawdziwy majstersztyk. Tarta jest prosta do wykonania, a efekt końcowy zachwyci każdego. Doskonała na niedzielne popołudnie, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinne święta. Urozmaicenie smaku zapewni krem z dodatkiem wanilii, który idealnie komponuje się z gruszkami. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i bardzo eleganckie. Można je podawać na deser po obiedzie lub kolacji, ale też świetnie sprawdzi się jako przekąska na słodko w ciągu dnia. Kuszący smak gruszek w połączeniu z delikatnym kremem sprawia, że to ciasto to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Pamiętaj, że tarta z gruszkami smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy jej smaki mają czas się 'przegryźć'. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - nie pożałujesz!

  • Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, nakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj krem: podgrzewaj mleko z wanilią, dodaj cukier. Rozpuszczoną żelatynę wmieszaj do ciepłego mleka.
  • Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ułóż na upieczonym cieście.
  • Zalej gruszki przygotowanym kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aż krem stężeje.
  • Przed podaniem udekoruj tartę np. listkami mięty lub czekoladowymi wiórkami.