Przepis na bezglutenowe crumble z ananasem
🍴 Ananasowe Crumble: Słodki Raj w Twojej Kuchni
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350kcal
- Tłuszcze: 10g
- Węglowodany: 60g
- Białko: 4g
Składniki
- 1 duża puszka ananasów w zalewie
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 100g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- lody waniliowe do podania
Przepis
Ananasowe crumble to świetny pomysł na słodki deser, który będzie smakował każdemu. Soczysty ananas, słodko-kremowa kruszonka i delikatne lody waniliowe to połączenie, które z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Zrównoważony, niezbyt słodki, ale nadal satysfakcjonująco słodki, ten przepis jest idealny na weekendowy obiad lub szybki deser po-obiadowy. Możesz też zapakować je na piknik lub zabrać na potluck. Ten przepis jest tak prosty, że nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, na pewno sobie z nim poradzisz! Pamiętaj, że najlepsze crumble to takie, które jest chrupiące na wierzchu, ale miękkie i soczyste w środku. Kluczem do sukcesu jest użycie odpowiednio dużej ilości masła - to ono sprawia, że kruszonka jest chrupiąca i smaczna. Ananas doda deserowi tropikalnego smaku, który przeniesie Cię myślami do słonecznej Hawajów. Na koniec, nie zapomnij o lodach! Chłodne, kremowe lody doskonale kontrastują z ciepłym, chrupiącym crumble. Jest to przepis, do którego będziesz wracać raz po raz. Spróbuj już dzisiaj!
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Otwórz puszkę z ananasami, odcedź zalewę i rozłóż owoce na dnie prostokątnej formy do zapiekania.
- W dużej misce połącz mąkę, cukier, cynamon i szczyptę soli. Rozkrusz masło na małe kawałki, dodaj do miski i wyrabiaj składniki palcami, aż uzyskasz konsystencję grubej kruszonki.
- Kruszonkę rozsyp równomiernie na ananasach w formie. Wstaw formę do piekarnika na ok. 30 minut, do momentu aż crumble stanie się złote i chrupiące.
- Podawaj ananasowe crumble na ciepło, z gałką lodów waniliowych. Smacznego!