Ciasto z jabłkami i ricottą

Ciasta
13.08.2023 7:53
Ciasto z jabłkami i ricottą

Przepis na proste ciasto z ricottą i jabłkami

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-jablkami-ricotta/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto z jabłkami i ricottą - słodka rozkosz, której nie można oprzeć się

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Białko: 11 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 45 g
  • Błonnik: 2 g

Składniki

  • 3 duże jabłka
  • 250 g ricotty
  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Przepis

To ciasto z jabłkami i ricottą to prawdziwa słodka rozkosz. Idealne na popołudniowy deser czy jako smaczne uzupełnienie weekendowego śniadania. Dzięki ricocie ciasto jest wilgotne i aksamitne, a delikatny smak jabłek idealnie zanika w połączeniu z cynamonem. Jak przystało na domowe wypieki, jest ono bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Wystarczą podstawowe produkty, które zwykle każdy ma w domu. Wystarczy tylko połączyć je we właściwej kolejności, aby otrzymać wspaniały wypiek. Ciasto z jabłkami i ricottą może być również znakomitą alternatywą dla typowego ciasta jabłkowego. Ser ricotta dodaje mu lekkości i finezji, a jednocześnie sprawia, że jest sycące i pożywne. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu - gwarantujemy, że pokochasz to ciasto!

  • Przed rozpoczęciem przygotować wszystkie składniki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając.
  • Dodaj do masy ricottę i zmiksuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Do masy dodać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.