Cytrynowe blondie z borówkami

Ciasta
03.08.2023 9:23
Cytrynowe blondie z borówkami

Zapraszam na pyszny i prosty cytrynowy placek pieczony z soczystymi borówkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/cytrynowe-blondie-z-borowkami/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Cytrynowe Blondie z Borówkami: Letnie Łakomstwo

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 489 kcal
  • Tłuszcze: 28,1 g
  • Węglowodany: 53,7 g
  • Białka: 5,9 g

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 cytryny (skórka oraz sok)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka borówek

Przepis

Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na letnie popołudnia! Jeżeli jesteś fanem niebanalnych połączeń oraz lubisz cytrusowe nuty w deserach, nasze cytrynowe blondie z borówkami będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Połączenie słodkiej, białej czekolady z kwasowym akcentem cytryny i soczystymi borówkami tworzy harmonię smaków idealnych na ciepłe dni. To propozycja dla każdego miłośnika pieczenia, niezależnie od kulinarnego doświadczenia. Prosty w przygotowaniu, a efektowny na talerzu deser zachwyci nie tylko Cię, ale również Twoje dzieci, rodzinę czy przyjaciół. Spróbuj już dziś przygotować cytrynowe blondie samodzielnie i zaskocz swoich bliskich niepowtarzalnym smakiem. Nie czekaj, odkryj prawdziwą radość płynącą z domowego pieczenia!

  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  • W garneczku rozpuść masło z czekoladą, łącząc je do uzyskania gładkiej masy.
  • Do mieszanki masła i czekolady dodaj cukier, mieszaj do rozpuszczenia.
  • Jeden po drugim dodaj jajka, intensywnie mieszając po każdym dodatku.
  • Dodaj skórkę z cytryny oraz sok, następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na końcu do ciasta dodaj borówki. Wymieszaj delikatnie.
  • Przygotowaną masę wylej do blaszki i piecz przez około 30 minut.
  • Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ciasto ma być wilgotne, ale patyczek powinien wyjść suchy.
  • Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia, następnie pokrój na kawałki.