Przepis na lekko odchudzone pieczone placki ziemniaczane
🍴 Pieczone placki ziemniaczane - idealne jako przekąska lub dodatek do obiadu
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 10 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 200 kcal
- Tłuszcz: 1 g
- Węglowodany: 46 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smarowania
Przepis
Te pieczone placki ziemniaczane to idealny pomysł na szybką i pyszną przekąskę. Doskonale sprawdzą się także jako dodatek do innych dań. Placki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a smak czosnku dodaje im charakteru. Przepis jest bardzo prosty, a składniki na placki ziemniaczane z pewnością masz w swojej kuchni. Co więcej, możesz je urozmaicić dodając do ciasta na przykład startą marchewkę lub cebulę. Ta wersja placków ziemniaczanych jest zdrowsza niż te smażone na głębokim tłuszczu, ponieważ są pieczone w piekarniku z niewielką ilością oliwy. Kolejną zaletą jest to, że większość pracy wykonuje piekarnik, więc możemy w międzyczasie zająć się innymi rzeczami. Pamiętaj, żeby dobrze przyprawić ciasto ziemniaczane, bo to od Ciebie zależy końcowy smak placków. Mamy nadzieję, że pokochasz te pieczone placki ziemniaczane tak jak my!
- Ziemniaki obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy do nich mąkę, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i cienko smarujemy oliwą z oliwek.
- Na blachę wykładamy po łyżce ciasta i formujemy okrągłe placki.
- Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, lub do czasu aż będą chrupiące i złotobrązowe.