Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na łososia z karmelizowaną czerwoną cebulką z octem balsamicznym. Soczyste mięso ryby idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnym posmakiem czerwonej cebuli. Ryba nabiera całkiem nowego smaku i aromatu. Serdecznie polecam Wam również kolejne przepisy na dania z łososiem w roli głównej: SKŁADNIKI Łosoś z karmelizowaną cebulką z octem balsamicznym 4 filety z łososia (ok. 150 g sztuka) 50 ml octu balsamicznego 75 ml wody 3 czerwone cebule 1-2 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku listki bazylii PRZYGOTOWANIE Łosoś z karmelizowaną cebulką z octem balsamicznym Cebule obieramy i kroimy w piórka. …
🍴 Łosoś z karmelizowaną cebulką w sosie z octem balsamicznym
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 50 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 400kcal
- Tłuszcz: 22g
- Węglowodany: 11g
- Białko: 35g
Składniki
- 4 filety z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki octu balsamicznego
Przepis
Łosoś z karmelizowaną cebulką w sosie z octem balsamicznym to prawdziwa uczta dla miłośników ryb. Świeży łosoś, przyprawiony solą i pieprzem, pieczony jest do złotego koloru, a następnie polewany sosem z karmelizowanej cebuli. To zdrowe i smaczne danie, które możemy przygotować na obiad czy kolację. Cebula, karmelizowana z dodatkiem brązowego cukru i octu balsamicznego, dodaje daniu niepowtarzalnego smaku i aromatu. To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają prostych, ale zarazem wyrafinowanych przepisów. Łosoś to ryba bogata w kwasy omega-3, więc jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Przygotowanie tego dania nie wymaga wielu składników, ani dużo czasu. Wystarczy kilka prostych kroków, a na Twoim stole pojawi się danie godne najlepszej restauracji. Na pewno zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spróbuj tego przepisu już dziś i zaskocz swoich bliskich niebanalnym daniem z łososia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z łososia natrzyj solą, pieprzem i oliwą z oliwek, a następnie przekłoń na blaszkę do pieczenia.
- Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Na rozgrzanej patelni dodaj łyżkę oliwy z oliwek, cebulę, cukier i ocet balsamiczny. Smaż na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować.
- Łososia piecz w piekarniku przez około 15 minut, a następnie wyłóż na talerze i polej sosem z karmelizowanej cebuli. Podawaj z ulubionymi dodatkami.