Zapraszam dziś na rewelacyjne i pełne naturalnej słodyczy trufle zrobione z pysznych daktyli, migdałów i ziaren słonecznika.
🍴 Zdrowe trufle - smakowite i proste do wykonania!
- Liczba porcji: 15
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 115
- Tłuszcz: 7g
- Węglowodany: 12g
- Białko: 2g
Składniki
- 1 szklanka daktyli bez pestek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/4 szklanki ziaren kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- kakao do obtoczenia trufli
Przepis
Jeśli szukasz czegoś słodkiego, ale martwisz się o swoje zdrowie i sylwetkę, mam dla Ciebie idealny przepis. Te zdrowe trufle to pyszna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Składają się tylko z kilku składników - daktyli, orzechów włoskich, kakao i ekstraktu waniliowego. Brzmi prosto, prawda? A co najlepsze, nie musisz mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, aby je zrobić. Cały proces zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Po prostu blendujesz składniki, formujesz kuleczki, obtaczasz w kakao i gotowe! Możesz je zjeść od razu, ale polecam schłodzić je w lodówce przez kilka godzin, aby smaki mogły się lepiej połączyć. Te zdrowe trufle są nie tylko smaczne, ale również niskokaloryczne, bezglutenowe, bez nabiału i wegetariańskie. Spróbuj jeszcze dziś!
- Zmiel na gładko orzechy włoskie w blenderze. Dodaj daktyle, kakao, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Następnie miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Z formowanych masą 15 kulek, a potem obtocz je w kakao.
- Zdrowe trufle są gotowe do spożycia od razu, ale najlepsze smaki ujawniają się po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego!