Chleb orkiszowy z żurawiną Zapach unosi się po całym domu od pieczonego chleba, nie ma lepszego chleba od upieczonego samemu. Forma 35 cm x 15 cm Czas przygotowania 15 minut 20 porcji Składniki: • 3 szk. mąki orkiszowej • 2 szk. mąki pszennej 650 typ • 200 g żurawiny • 2 łyżeczki soli • 60 g drożdży świeżych • 750 ml wody letniej Sposób przygotowania: 1. Mąki, sól wsypuję do większej miski, dodaję żurawinę oraz wlewam drożdże wymieszane w letniej wodzie. 2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcie. 3. Po tym czasie ciasto przekładam do formy wysmarowanej olejem i piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C. 4. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy. 5. Smacznego.