Chleb z żurawiną Każdemu się wydaje, że upieczenie chleba jest trudne, wcale tak nie jest, dlatego warto się przekonać. Chleb kupny nie tylko jest drogi, ale nie jest tak długo świeży jak upieczony samemu. Forma 15 cm x 35 cm 15 minut czas przygotowania 20 porcji Składniki: • 780 g mąki pszennej • 780 g mąki żytniej • 21 g drożdży suszonych • 4 łyżeczki cukru • 4 łyżeczki soli • 150 g płatków owsianych • 1000 ml wody letniej • 300 g żurawiny suszonej Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypuję mąki, cukier, sól, płatki owsiane, żurawinę oraz wlewam drożdże rozpuszczone w wodzie. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce. 2. Następnie ciasto przekładam do keksówki i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C. 3. Chlebek gotowy. 4. Smacznego.