Mało kto wie, że jest trujący! Uważaj na bukszpan w koszyczku!

Justyna
Zdrowie
07.04.2023 19:19
Mało kto wie, że jest trujący! Uważaj na bukszpan w koszyczku!

W Wielką Sobotę tradycyjnie święcone są pokarmy, które następnie spożywamy podczas wielkanocnego śniadania. Koszyczek wielkanocny, najczęściej z wikliny, wiele osób przyozdabia listkami bukszpanu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że roślina ta jest trująca. Kto jest szczególnie narażony na zatrucie i czym się ono objawia?

Bukszpan w koszyczku wielkanocnym

Koszyczek wielkanocny wypełniony pokarmami, które święcimy w Wielką Sobotę, często przystraja się listkami bukszpanu zwanego także gryszpanem. Doskonale nadaje się także na stroiki i wianki, które zawieszone nad drzwiami mają odstraszać złe moce. Przez cały rok jest zielony dlatego stał się symbolem nieprzemijalności, trwałości życia i nieśmiertelności.

Bukszpan zwyczajny to gatunek krzewu należący do rodziny bukszpanowatych. Występuje w Afryce Północnej, Europie Środkowej i Południowej, w Azji Mniejszej i na Kaukazie, aż po Himalaje. W Polsce sadzony jest wyłącznie jako roślina ozdobna.

Stosowanie pod kontrolą

Bukszpan ma właściwości zdrowotne. Od wieków uważany jest za roślinę magiczną we wszystkich krajach, w których rośnie. Medycyna ludowa wykorzystywała korę oraz liście bukszpanu do leczenie wielu schorzeń. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz przeciwkrwotocznie. Dzięki niemu możliwe jest obniżanie gorączki i ciśnienia. Pomaga także na choroby skórne, reumatyzm, stany zapalne dróg żółciowych i moczowych, a nawet na łysienie.

Trujące właściwości

Niewiele osób jednak wie, że bukszpan zawiera szkodliwe alkaloidy. Trujące są wszystkie jego części (nawet korzenie). Typowe objawy zatrucia to:

  • biegunka,
  • dreszcze,
  • drgawki,
  • wymioty,
  • problemy z oddychanie.

Jeśli zaobserwujemy je po kontakcie z rośliną, wówczas należy jak najszybciej udać się do szpitala. Zazwyczaj kończy się na płukaniu żołądka.

Zachowaj ostrożność!

Nie oznacza to jednak, że nie możemy dotykać rośliny i przyozdabiać nią wielkanocnego koszyczka. Warto bowiem podkreślić, że zatrucie bukszpanem następuje wyłącznie w wyniku połknięcia owoców czy liści. Pilnujmy więc małych dzieci, bo to właśnie one są szczególnie narażone na zatrucie, jeśli roślina ta rośnie w naszym ogrodzie lub wykorzystujemy ją do przygotowywania święconki. W trosce o zdrowie najbliższych zrezygnujmy z wkłuwania bukszpanu w ugotowane i obrane jajka lub wędliny.