Niepokojące wyniki badań: Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru!

Martyna P.
Dieta i żywienie
09.03.2023 9:44
Niepokojące wyniki badań: Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru!

Wyniki badań amerykańskich naukowców z Cleveland wykazały, że popularny słodzik – erytrytol może być bardzo niebezpieczny i sprzyjać rozwojowi chorób. Może być szczególnie szkodliwy dla cukrzyków.

Erytrytol zwiększa ryzyko zawału sera i udaru mózgu

Badań nad erytrytolem podjął się amerykański badacz dr Stanley Hazen z Cleveland. Mężczyzna jest dyrektorem Centrum Diagnostyki i Profilaktyki Układu Krążenia w Cleveland Clinic Lerner Research Institute.

Wyniki badań zostały opublikowane na Twitterze The Washington Post oraz na łamach czasopisma Nature Medicine.

Wykazały one, że erytrytol może dwukrotnie zwiększać wystąpienie zawału serca i udaru mózgu.

Okazuje się, że słodzik ten wzmaga krzepnięcie krwi.

Celem badań było znalezienie nieznanych substancji chemicznych we krwi pacjentów, które mogłyby wywołać atak serca w ciągu trzech lat. Analizie zostało poddanych 1157 próbek. Naukowcy znaleźli substancję, ale początkowo nie zdawali sobie sprawy, że to właśnie erytrytol.

„Znaleźliśmy tę substancję, która wydawała się odgrywać dużą rolę, ale nie wiedzieliśmy, co to jest – powiedział Hazen. - Potem odkryliśmy, że to erytrytol, słodzik” - badacz wyjaśnił w rozmowie z CCN.

Wśród badanych około 3/4 uczestników miało wysoki poziom ciśnienia krwi lub chorobę wieńcową. Natomiast 1/5 osób badanych miała cukrzycę.

Badacze stwierdzili, że poziom erytrytolu związany był z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu, zawału serca lub śmierci na przestrzeni trzech lat.

W kolejnym etapie badań ośmiu zdrowych ochotników wypiło napój zawierający 30 gram erytrytolu. Wyniki były alarmują, gdyż okazało się, że poziom eryrtytolu został podwyższony powyżej progu niezbędnego do wywołania i zwiększenia ryzyka krzepnięcia przez następne dwa do trzech dni.

Zdjęcie Niepokojące wyniki badań: Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru! #1

Kilka słów o erytrytolu 

Erytrytol jest dodatkiem do żywności, stosowanym jako substancja słodząca. Jest chętnie wybieranym słodzikiem ze względu na to, że nie ma kalorii i posiada niski indeks glikemiczny. Ponadto wiele osób ceni go, gdyż ma neutralny smak i nie powoduje problemów trawiennych. Bardzo chętnie wybierany jest przez osoby z cukrzycą.

Jest to alkohol cukrowy. Erytrytol smakuje jak cukier i można używać go do pieczenia.