Polędwiczki z pieczarkami Szukasz świetnego pomysłu na pyszny obiad dla całej rodziny lub danie świąteczne, to trafiłeś idealnie. Wieprzowe polędwiczki, soczyste, pyszne w aromatycznym sosie z pieczarkami. Bez wyjątku zachwyci każdego. 40 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 kg pieczarek • Mąka pszenna do panierki • Olej do smażenia • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego • 3 łyżki ketchupu pikantnego • 1 łyżka octu jabłkowego • 1 łyżka miodu • Pieprz • Sól • 1 łyżeczka papryki słodkiej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroję w plastry, delikatnie rozbijam dłonią, doprawiam papryką słodką, pieprzem oraz solą. Następnie obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą i gotuję około 15 minut. 2. Wlewam sos sojowy, miód, ocet, ketchup i jeszcze 5 minut gotuję. 3. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiam pieprzem oraz solą. Grzyby po usmażeniu łączę z mięsem. 4. Danie gotowe. 5. Podaję z ziemniakami lub kopytkami i surówką. 6. Smacznego.